About | Om

“We develop and make education available, convenient and coherent for everyone”

Val upper secondary school has conducted different research and development activities since the early 80’s. This was organized within a department underlying the ordinary operations of the upper secondary school, but as of January 1st 2013 these projects were advanced to its own company, Val R&D. Val R&D’s purpose is to deliver services within research and development that will contribute to an increased economic growth within the seafood- and agriculture industry, as well as enhance the core values of the school by having the two work hand in hand.

Val R&D promotes educational development and dissemination to a regional field in Ytre Namdal specifically, and Norway generally through:

• Developing an educationally active and natural focal point for R&D activities within the aquaculture and agriculture industry in Ytre Namdal
  • Participating in projects within technological and biological fields
  • Cooperating with both Norwegian and international educational and developmental arrangements
  • Working actively with developing knowledge and competence for clients and collaborators
  • Involving students at Val in projects by practical implementations

Norsk

«Vi utvikler og gjør kunnskap tilgjengelig, anvendbar og forståelig for alle»

Val vgs. har drevet ulike FoU-aktiviteter siden tidlig på 80-tallet. Dette ble tidligere organisert som en avdeling inn under ordinær drift i Val vgs. FoU-aktiviteten ved Val vgs. ble fra og med 1. januar 2013 utskilt og videreført i eget selskap, Val FoU AS. Val FoU AS har som mål å levere FoU-tjenester av høy kvalitet som bidrar til økt verdiskaping i sjømat- og landbruksnæringen, og skal samtidig bygge opp under Val vgs. sin kjernevirksomhet gjennom tett og målrettet samarbeid.

Val FoU AS fremmer kunnskapsutvikling og -formidling til regionalt næringsliv i Ytre Namdal spesielt, og Norge generelt gjennom å:

• Utvikle et faglig aktivt og naturlig kompetansesenter for FoU-aktivitet innenfor havbruk- og landbruksnæringen i Ytre Namdal
  • Delta i prosjekter innenfor teknologiske og biologiske områder
  • Samarbeide med både norske og utenlandske kunnskaps- og utviklingsmiljøer
  • Arbeide aktivt med kunnskapsutvikling og kompetansebygging i – og for oppdragsgivere og samarbeidspartnere
  • Involvere elever ved Val vgs. i praktisk prosjektgjennomføring