Andreklassingene i gang med utsatt praksis

Praksis er noe mange av våre elever ser fram til. Praksisperioden denne våren for elevene som går på VG2 og VG3 landbruk, skulle være de to ukene før påske. Disse har blitt flyttet til denne uka og neste uke. Korona-situasjonen gjør at praksis blir noe helt annet enn det som var planlagt.

Den største omstillingen har nok de som hadde forberedt seg og gledet seg til praksis i Irland og Nederland hatt, etter at de fikk den tunge beskjeden om at dette ble avlyst denne våren.

Landbrukselevene som går på andre- og tredjeåret, har det vært ganske greit å finne praksisplasser til. De aller fleste av dem har fått seg praksis enten på hjemgården eller hos en nabo. Vanligvis skal ikke elever ha praksisen sin hjemme eller der man vanligvis jobber, men i år gjør vi unntak, sier Dina Arnø som er landbrukslærer her på Val. Vi har også en elev som skulle ha en spennende praksis på den kjente naturparken Langedrag, noe eleven måtte droppe, legger Arnø til.

Når det gjelder akva, er det elever som nå er ute og har praksis hos eventuelle lærlingeplasser. En av disse er Trym Gunnar Lindseth fra Bangsund. Trym som egentlig skulle til Irland på en toukerspraksis før påske, er nå hos Salmar ved Stokkøya. Han kan fortelle at han er litt skuffet over at det ikke ble noen Irlandstur, men glad det åpnet seg nye muligheter hos Salmar. På onsdag skal han få vite om han har fått lærlingeplass hos oppdrettsgiganten. De er nøye med smitteforebygging, og de to skiftene som jobber på det anlegget får ikke møte hverandre. Dette skal forebygge at smitte spres mellom de som jobber hos Salmar. – Det er i alle fall godt å få litt praksis nå. Trym avslutter med at han trives stort der og håper på lærlingeplass der til neste år.

Flere av hesteelevene på Val skulle også på utenlandspraksis i ukene før påske. Hest og vg3 landbruk har i en årrekke hatt sin vårpraksis i Nederland. De måtte også endre sine planer, som akvaelevene, og tilbringe praksisperioden sin i Norge. Vi sendte en sms til elev Lotte Johansen fra Vikna, som er en av elevene som skulle være med til Nederland, for å høre om hun var skuffet. Dette er hva hun svarte oss på sms: «Ja, det var skuffende å ikke få reist til Nederland. Nederlands-praksisen var en av grunnene til at jeg ville gå på Val, og var noe jeg jobbet for å få bli med på – altså en svært stor motivasjon. Vi var flere som gledet oss til den turen. Ingen av oss forutså at den skulle bli kansellert, noe som var uheldig og leit. Selv om det ikke ble noe av så er det likevel veldig godt å være tilbake i stallen på Val igjen etter én måned hjemme uten hest.»