Dyra passes, og det vaskes på Val

Da har det gått litt over to uker siden vi besluttet å stenge skole og internat her på Val. Vi valgte å stenge rett før pålegget fra regjeringen kom, på grunn av usikkerhet om tre av våre elever kunne være smittet av korona-viruset. De ble testet, og ingen av dem var smittet.

Selv om det ikke er noen elever på Val for tiden, er det mye som skjer. Kjøkkengjengen har blant annet gjort en kjempejobb med å vaske ned skolen. Samtidig har de også funnet på litt sprell som dere kan se på Facebook-siden vår.

Stall, fjøs og akvaanlegg er fortsatt i full drift. Dyr og fisk må jo ha mat. Litt endringer har det vært på mannskapet der. Noen har andre arbeidsoppgaver en det de til normalt har. Mattias Nilsson, vår svenske hestelærer, er for tiden også stallgutt. Oddbjørn Johnsen som er avdelingsleder på Akva`n melder om at det meste går som normal, bortsett fra at det er mye mindre folk der enn normalt, nå når elevene ikke er der.

Internatleder Jofrid Sørbø kan fortelle at: Mine oppgaver nå er å låse opp internat til elever som må hente ting, vanne blomster (noen er dessverre allerede døde …) og ellers ha hjemmekontor, rydde opp diverse plasser (typiske ting hun ikke får gjort til vanlig). Videre kan hun fortelle oss at internatet «Bolig 10» skal få nytt golv, og det skal males tak på soverommene. Man skal heller ikke se bort fra at den spreke internatlederen prøver seg på gulvlegging også.

En annen god nyhet er at påbygget til matsalen nesten er ferdig nå. Wilhelm Nessa som er prosjektleder, lover at det skal være ferdig til elevene kommer tilbake. Mer om dette kommer vi nok tilbake til når det blir åpning av påbygget.

Ut fra de tilbakemeldingene vi får fra våre elever, virker det som de håndterer overgangen til «hjemmeskole» godt. Samtidig gir mange tilbakemeldinger om at de savner skolen, vennene og internatlivet. De gleder seg til å komme tilbake til Val og håper det ikke blir alt for lenge til. Flere er flinke til å bruke sosiale media til å holde kontakt med hverandre, både faglig og sosialt.

Vi har også forsøkt å skape aktiviteter for elevene på Facebook-gruppa som er for dem. Der har vi hatt konkurranser med premier, og vi har også hatt de faste bibelmøtene vi har hver torsdag som direkteoverføring på Facebook. Vi har dessuten hatt en direktesendt miljøkveld som «radiosending» på Facebook. Det er viktig at vi fortsatt har felleskap som en internatskole, selv om ingen er på internatet akkurat nå.

I går skrev vi om vår sosiallærer Cathrine Svensen som sitter koronafast i Peru. Hun er med som leder på en studietur som NLA har til det søramerikanske landet. Det er til sammen 16 personer i gruppa som ikke kommer seg hjem til Norge nå som Peru har stengt sine grenser, melder Dagbladet som har skrevet om studentene fra Norge. Vi har vært i kontakt med Cathrine, og hun kan fortelle oss at de er ved godt mot der, selv om de ikke vet når de får fly hjem til Norge. De har lov til å gå ut å handle en gang hver dag, men da med munnbind. Politiet passer på om folk har på seg munnbindet, og hjelper dem med håndsprit ved inngangen til butikkene. Det er portforbud mellom kl. 20.00 og kl. 05.00.