Ble bonde som tenåring

Som 13-åring tok Andreas Sund over familiegården på Sømna. I dag er Andreas 20 år og bonde på heltid. Veien dit har gått gjennom tre års skolegang på Val vgs. og landbruksutdanningen her. I dag kan han smykke seg med yrkestittelen agronom.

Høsten 2015 kom Andreas til Val for å begynne på sin utdanning. Da hadde han året før avviklet dyreholdet på gården, og den var i praksis nedlagt da. Det var viktig for Andreas å få den kompetansen han trengte for å komme i gang med gården igjen og drive den forsvarlig videre. Denne kompetansen tilegnet han seg i løpet av de tre årene han gikk her på Val.

«Jeg kunne aldri startet opp driften på gården igjen, om jeg ikke hadde fått den faglige innsikten jeg fikk på Val», sier Andreas. Her lærte han seg hvordan man kan drive en gård økonomisk forsvarlig, og vedlikehold av utstyr og bygninger. Skolegangen gav også mye kunnskap om dyrehold som foring, velferd og helse. I mai i fjor startet Andreas opp med dyrehold igjen, etter fem år med tomt fjøs.

Andreas legger også vekt på at Val var mer for han enn det faglige. Det var også internatliv som gav en god sosial utvikling. Her fikk han seg venner for livet; venner som han fortsatt har kontakt med, og som utveksler erfaring og kunnskap seg imellom.

Blant de opplevelsene som han husker best fra årene på Val, er fra tredjeåret. Da måtte de hver dag koke seg kaffe, for å komme seg i gang med første time.

Vi her ved Val ønsker Andreas lykke til videre med gårdsdriften på Sømna.