Det geites på Val

Vi har fått oss nye firbente venner på Val. For første gang i historien, iallefall i nyere historie, så har vi fått oss geiter her på bruket.

Den første desember hentet vi ni boergeitekje fra en gård i nærheten av Skorovatn i Namsskogan. Da hadde vi tenkt og diskutert en tid, før vi kom i kontakt med noen som hadde geiter til salgs i vårt område. Vi tror at ideen kom for alvor da vi fikk høre om de nye klavene som ble godkjent for geiter. Systemet heter Nofence og er slik at man tegner opp beitet på et digitalkart og så sørger en GPS i klavene for at geitene får først et lydvarsel og så støt dersom de beveger seg over grensen. På Val har vi rikelig med utmarksarealer som dyrene kan gå på. Geitene spiser lauv og kratt, slik at de åpner opp landskapet og lager bedre beiter videre. Det tenker vi er bra. Så synes vi det er interessant å ta i bruk ny teknologi, slik at elevene kan bli kjent med det og så kan det også lette driften. I tillegg er det ikke feil at boergeitene er fine og trivelige dyr som er lett å bli glad i. De er også lettere å holde styr på en for eksempel melkegeitene som vi er mest vant til i Norge. For noen av oss var det overraskende at geitekjøtt er det som det spises mest av i verden. Men da bør vi kanskje ha det på Val også. Boergeitene er avlet for kjøttproduksjon og kjøttet skal i være en delikatesse. Nå håper vi at vi skal få til produksjonen og at det kan bli et positivt bidrag på skolen.