Reisebrev Tasmania – del 2

I Tasmania har dagen gått fort. Det er fulle dager og godt å legge seg om kvelden, men stemning og humør er på topp.

I løpet av uka har vi vært innom fôrfabrikken til Skretting, Jade Tiger Abalone, Institut for Marine and Antarctic Studies, Tassal Settefisk anlegg og sjøanlegg og den norske brønnbåten Ronja Huon som er chartret av Huon Aquaculture. Næringen her nede er absolutt framoverlent og vil bli større. Frem til nå har lakseoppdrettet vokst cirka 10% årlig, men tilgang på sjøareal ser nå ut til å bremse utviklingen litt fremover. Om bord på Ronja Huon fikk vi litt innføring i AGD-bading og hvordan Huon Aquaculture jobber systematisk for å holde fisken frisk. Det er mange problemstillinger vi kjenner igjen fra Norge, selv om det kan være litt motsatt av hjemme. Veldig mye går på AGD, høye sjøtemperaturer og sel.

Steve Harrison, lederen for akvaundervisningen på Huonville Trade Training Centre, har organisert og vært med på alle besøkene. Han har virkelig stått på for oss, og vi skylder han en stor takk!

Vi har også lært en del om historien til Tasmania og Australia. Tirsdag var ANZAC day, en dag til heder for Australske og New Zealanske krigsveteraner og soldater falt i strid. ANZAC day feires med tog og godt oppmøte fra befolkningen, ikke ulik 17-mai hjemme. I dag har vi vært i Port Arthur og fått litt inntrykk av hvordan det var for de første som kom til øya, både fanger og voktere. Vi også i løpet av oppholdet klart å rote oss borti noen enorme trær, en dyrehage, ei grotte, et kulestøpetårn, et kunst museum, dammer med ulike laksefiske og etter mange mil på grusvei, enden på den sydligste grusveien i Australia

 

Hilsen Thina, Tor Håkon, Marita, Håkon og Oddbjørn.