Mattias Nilsson – Norges eneste hestetanntekniker

De flesta av er känner mig som hästläraren på Val Vgs. Här började jag jobba fulltid våren 2010 och trivs väldigt bra med det, men alla vet inte om att jag i tillägg jobbar med tandvård på häst utanför skolan.

Nu skall jag berätta om mitt lite annorlunda vägval och historien hur jag kom till Norge.

Jag flyttade till Valdres i Norge i januari 2008, då jag fick en projektanställning på Beitostölens Helsesportsenter som assistent med terapiridning. Här fick jag vara med och hjälpa fysiskt och psykiskt handikappade med att rehabilitera sig tillsammans med häst.
Det var ett intressant och givande jobb för mig, och innehöll många utmaningar.

Under hösten 2008 då projektet var slut fick jag jobb som stallmästare på ett stall i Levanger.
Jag fick kontakt med några hästägare i Sverige som berättade för mig att deras hästar hade varit hos en ”hästtandläkare” i Sverige, och att de hade fått bättre prestationer efter behandlingarna. Då jag själv varit aktiv inom travet såddes ett frö inom mig, fanns detta i Norge?

Skolan som drev denna utbildning låg i USA, och det fanns ingen som jobbade med detta i Norge. I Sverige var dom 18 stycken som var aktiva! Här borde det finnas en marknad! I 2009 sökte jag in till skolan och då jag hade två års Veterinärmedicin i ryggen kom jag in på skolan.
I min klass var vi tre elever och tre lärare och denna utbildningen utfördes i Calgary, Canada. Jag måste säga att jag var väldigt priviligerad att få just denna kursen, då vi alla hade en egen lärare som jobbade väldigt nära på oss. Vi jobbade på allt ifrån stora konkurransstallar till Indianernas hästar ute på reservaten.

Resan gick hemöver och startade upp min bedrift, EqDT Mattias Nilsson. Jag etablerade mina första veterinärkontakter för att ha möjlighet att jobba på sederade hästar. En säkerhet både för mig och hästarna.

Jag jobbar i dagsläget mycket, då jag oftast reser tre helger i månaden och har en frihelg. Men när vi på skolan har ferie då har jag det också, så man får ladda batterierna ordentligt!

Det blir många resor nästan över hela Norge, från Kirkenes till Bergen, och på varje plats är jag två gånger varje år. Som ni förstår flyger jag något mer än den normala resenären..

Hästen har en Hypsodont tand, vilket innebär att den skjuts upp ur tandbenet under hela dess liv, och den har behov av att man hjälper till att balansera i munnen och ta bort vassa kanter som stör hästens vardag.

Jobbar i nära kontakt med veterinärer runt om i landet och har dialog med Mattillsynet, så jag följer de lovar och regler som gäller i Norge. Jag utför de flesta arbetsmoment, alltifrån trekk, rasp, balans och rent underhåll.
Att utbilda andra är en viktig del av mitt jobb och håller kurs med alltifrån barnehagar till universitet. Mitt största uppdrag gjorde jag i 2016, då jag föreläste för veterinärstudenterna i Litauen på engelska, med en påföljande praktisk clinic. Då var jag lite svett måste jag erkänna J

Jag har nu drivit min bedrift i åtta år, och jag är fortfarande den enda i Norge som har min utbildning. Det är ibland ett väldigt ensamt jobb, men har god kontakt med goda kollegor och veterinärer runt om i världen. Jag reser årligen till USA och Tyskland för utdanning i faget och tror på att kunskap väger lätt. Glädjer mig till resa i februari till Orlando, USA och i sommarvärme ta ytterligare vidareutdanning.

Det är inte alltid en dans på roser att vara så ensam i sitt fag. Periodvis kan en del veterinärkollegor vara ganska stram emot mig, då de helst inte vill att jag delar på deras matfat. Men så länge jag ser framöver, fortsätter att utdanna mig och får ännu mera klinisk erfarenhet, så blir det lättare för mig att skaffa mig samarbetspartners.

Som Mattilsynet säger till mig:
-”Det är inte lätt att vara spjutspets i Norge, och definitivt inte en svensk spjutspets”

Mattias Nilsson
Hestefag Val Vgs