Dyrking av makroalger

Et av fordypningsområdene elevene ved Val kan velge er dyrking av makroalger. Val har egen konsesjon for algedyrking i sjø, og i høst har elevene jobbet med å klargjøre anlegget for utsett av kimplanter. Algedyrking foregår ved at en setter ut kimplanter på ca 1 cm som er festa på tau, og så vokser de til store alger i løpet av 4-5 måneder. Elevene som har alger som fordypningsfag samlet inn sukkertare i september, som ble sendt til Seaweed Energy Solutions (SES) som ligger i Trondheim. Her ble tareplantene oppbevart i tanker på land, og etter hvert utvikler de sori, det vil si et område på planten hvor det er veldig mange sporer (eller frø om du vil). Denne uken reiste elevene til Trondheim for å være med på sporeslipp, og lære mer om hvordan en får sporene over på dyrkingstauene.

Gjennom arbeid på ulike stasjoner fikk elevene klargjøre algene for sporeslipp, gjennomføre selve sporeslippet og vurdere hvor mange sporer en fikk gjennom å se på vannprøver i mikroskop. Sporedyrking er en ganske tidkrevende prosess, som krever stor nøyaktighet og ikke minst tålmodighet. Sporene oppkonsentreres og sprayes på dyrkingstauet, som så legges i små kar. Etter ca 8 uker er sporene blitt til små algeplanter på 1 cm, og er da klare for utsett. I januar er planen at tauene med små algeplanter skal settes ut på Val, og så blir det spennende og følge med hvordan de vokser utover vinteren/våren.

Med dyktige «lærere» fra SES gikk oppholdet i Trondheim veldig bra, og interesserte elever fikk med seg masse lærdom. Vi fikk også se på hvordan selve anlegget driftes, blant annet er renhold veldig viktig. Og da var det bare å ta en tørn med skurekosten og zalo-flasken. Takk til Kaia, Maren og de andre på SES for en flott og lærerik dag!