100-års feiring

Lørdag 24.september ble det feiret som aldri før på Val. 100 år er det nå gått siden Val for første gang så dagens lys som skole i 1916. Over 100 tidligere ansatte okkuperte det som var av Widerøe fly og tok turen hit til Ytre-Namdalen denne flotte september helgen.

Første den av feiringen var obligatorisk skoledag for elevene, og dagen startet kl 08.30 med en heidundrende 100-årsfeiring med leker, kahoot, sang osv i auditoriet, etterfulgt med innblikk i hvordan det var på Val på 70-80 tallet etter at Norsk Luthersk Misjonssamband overtok driften i 1972. De tidligere rektorene Jan Kjøndal (1982-84) og Jens Kristian Hunnestad (1975-81) fortalte velvillig med sterke og humoristiske ord om hvordan disse tidene var. Ord og setninger som kan beskrive disse årene var «kaos, tøffe tider, Guds kall, dårlig økonomi, slitte bygg, masse arbeid og Guds tilstedeværelse opp i alt dette».

Det var mange taletrengte tilstede denne lørdagen. Vi hadde en formell samling midt på dagen før middag hvor vi fikk hilsener fra ordføreren i Nærøy og varaordfører Vikna, bondelaget, fylkesråd, NLM, styreleder Val, YNVS, tidligere rektorer og nåværende elever med flere. Blomster, trær og gavesjekk prydet gavebordet til jubilanten. Kjøkkenet leverte som vanlig med nydelige retter som få hadde smakt før. Etter dette ble det omvisning på gården, akvaen og ellers på Val for de som ville.

På kvelden var det en mer uformell samling hvor latteren til tider stod under taket og stemningen var til å ta og føle på. En historie som nok brant seg fast hos mange av de fremmøtte var om denne kjøkkenjenten som ble observert i kjelleren hvor hun spadde bort kloakk mens hun sang på sangen «Gjør det lille du kan der hvor Gud har deg satt…» før hun etterpå gikk for å ordne til mat.

Hele seks rektorer i Vals historie var tilstede på denne dagen.

I kommende Val-hilsen vil du få et bredere innblikk fra festen og tidene som var.