Vg2 akva på fagtur

Vg2 akva reiste på fagtur sist uke.  Det var en interessant uke med godt sosialt og faglig utbytte. Vi startet fra Val mandags morgen med 21 elever og tre lærere. Første bedrift på lista var Salmar sitt rognkjeksoppdrett på Langstein. Det er en forholdsvis ny oppdrettsart som brukes som rensefisk i lakseoppdrettet. Anlegget var ikke helt oppe i full drift da vi var innom, men vi fikk en god mottakelse og fin omvisning likevel. Anlegget skal etter planen dekke Salmar sitt behov i regionen.  Mot kvelden kom vi frem til Søvassli Leirsted.

Tirsdagen brukte vi på Skretting sin fôrfabrikk på Averøya. Da vi var innom var det vedlikeholdsstans på fabrikken. Derfor fikk vi ikke sett maskineriet i gang, men vi kunne høre hva som ble sagt underveis i omvisningen. Etter en god lunsj fikk vi et innblikk i Skretting-konsernet og hvordan de tenker om næringen fremover. Fabrikken kan ved full drift produsere ca 70 tonn fôr i timen.  Timene som var igjen av dagen brukte vi i Kristiansund, og det ble ganske fort kveld på Søvassli, før vi var i bussen igjen tidlig neste morgen.

Onsdagen skulle bli en travel dag, med Salmar sitt slakteri på Frøya som første mål. Det er nytt og stort, og en viktig hjørnestein på Frøya. Videre reiste vi til Aqualine, som har levert merder til oss på Klungset. Det var interessant å se hvor de ble laget og hvordan merdene ble håndtert på land, under produksjonen. Dagen avslutta vi på Frøya VGS sammen med VG2 akvaklassen der. Lærerne på skolene hadde før turen stukket hodene sammen og klekket ut et opplegg med oppgaver og utfordringer for gruppene. Klassene fant fort tonen i gruppene rundt i bygget på Frøya.

Siste dag med besøk ble litt mer lokalt rundt Søvassli, noe som passet bra, siden det kom lite komplimenter om setene i bussen. Aquagen på Kyrksæterøra var først på lista. De har et stort stamfiskanlegg, og leverer opp mot 60 % av rogna til lakseoppdretta i Norge. Det er en bedrift vi har besøkt før, og igjen viste de oss et anlegg med fart og nye forbedra metoder. Siste besøket bar til Lerøy sitt settefiskanlegg i Belsvik. Anlegget er nytt og baserer seg på å resirkulere vannet i anlegget. Det er flere fordeler med det, og noen ulemper. Bygget var godt tilrettelagt for visning og vi fikk se produksjonen steg for steg. Settefisk med resirkulering er anlegg med mye teknisk utstyr, og høgt fokus på vannkvalitet.

Fredag og siste dag på tur, Tronheimstur og hjemreis var hele programmet denne dagen. Det føltes bra å sette ned farten litt da det nærmet seg slutten. Noen fikk ordnet litt julegaver på Cirkus før vi var fremme på Val rett til barneTV.

For oss lærere (Geir Holten, Gøril Rasmussen og undertegnede) har det vært en fantastisk tur. For oss vanskelig å huske en bedre klasse å reise på tur med. Klassen oppførte seg som voksne på bedriftsbesøkene og som 17 åringer på kvelder og netter. Vi føler oss bra sikre på at eleven har hatt det minst like fint som oss 🙂

Vi ønsker å takke Skretting og Marine Harvest for midler til turen. Uten dem kunne vi ikke ha reist på en fagtur som denne.

Oddbjørn Johnsen