Hva skjer i fjøset i helgene?

Hver helg på Val er det noen som har ansvaret for å stelle dyra på gården! Denne helga var det Anja og Josefine som hadde stellingen i kufjøset og Mariann og Even som stelte i grishuset ,-alle fra Vg1 Landbruk. Tommy på Vg3 Agronom er også med i begge fjøsene for å veilede og ha oversikten!

 

Dyra vil alltid ha det best når det er reint og tørt og det blir derfor skraping og strøing på det jevne. Dyra observeres og brunstige dyr blir inseminert! Godsnakking og kløing hører også med innimellom sjekk av teknisk utstyr.

 

I tillegg til den ordinære stellingen er det er det grising som har vært ukas hovedsak. 14 purker har griset de siste dagene og det er mange grisunger å følge opp. Å sørge for minst mulig smågristap de første levedagene er avgjørende for å få et godt resultat i smågrispruduksjonen. Grisungene har fått filt tennene, fått jernstilskudd og fått i seg rikelig med råmelk det første døgnet for å få en optimal start på tilværelsen. Samtidig er det viktig å holde kontroll på appetitten til purka slik at det blir godt med melk til ungene!
I kufjøset har det også kommet nykomlinger i helga. 3 kviger har kalvet og vi har fått 3 flotte kvigekalver. De 3 kvigene som nå har fått navnene Anja, Josefine og Mariann har blitt lært opp til å gå å i roboten for å melke seg. Råmelka, -som er er blitt skillt ut, har kalvene fått nyte godt av i hver sin kalveboks.

 

Nå er det ny uke med nye utfordringer og det er på tide å takke for en godt utført fjøshelg!