Blåskjell på timeplanen

Elevene på Vg2 akvakultur har mulighet til å velge fordypning innen marine arter. I dette temaet har vi blant annet fokus på blåskjelldyrking, og nå i september var elevene på besøk til Norges største blåskjellfirma, Norgesskjell AS. De holder til i Åfjord, ca 4 timers reise fra Val. Ingen trøtte fjes da vi startet opp bussen kl 05:30 om morgenen, og selv om tåka til tider lå tett over Osenfjellet var vi framme ved anlegget kl 09:30. Her ble vi møtt av en alltid like blid og entusiastisk Roar Olsen, som selv har vært både elev og ansatt ved Val. Han ga oss en grundig innføring i blåskjelldyrking, fra de fester seg på samlerne i sjøen som nærmest usynlig yngel og til de ligger ferdig pakket i nettingposer. Kjøper du en 1-kilos pose med blåskjell på butikken, er det stor sjanse for at denne kommer fra Norgesskjell. Her har de full kontroll på hele prosessen fra yngel til ferdig produkt klar til å putte i gryta. Roar ville selvfølgelig at vi skulle smake på herlighetene, og disket opp med en herlig blåskjellgryte. Selv om flere av oss smakte blåskjell for første gang, var det stor enighet om at dette var knallgodt!

På bussen tilbake ble det diskutert hvorfor ikke flere driver med blåskjelldyrking, da dette er en etterspurt vare både i Norge og andre land i Europa. Kanskje var det enkelte som fikk noen gode ideer?