Fjellheim bibelskole på Val

Denna vecka är Fjellheim Bibelskole på besök här på Val. Det är 7 elever och 2 ansatte som har gjort den långa resan söderut, helt från Tromsö till oss i mitten av Norge. Varje kväll är det möten med sång, vittnesbörd, andakt och efteråt är det aktiviteter såsom quiz, grab the mic eller något gott att äta.

Fjellheim är en internatskola med 50 elever där Bibel och mission står i fokus. Under loppet av ett år gör de många resor i Norge och i världen, och ett av dessa resmålen brukar vara Val. När jag pratar med tre av eleverna på bibelskolan; Lovise, Christopher och Marie, förstår jag att de trivs gott där. Det är artig och gott, eftersom det är många trevliga klasskamrater och god social miljö och det är gott att få lära känna Jesus bättre och bli styrkt i tron, säger Lovise. Christopher är väldigt överens med Lovise om att det är god bibelundervisning, men han ser också att inte allt är helt perfekt med Fjellheim. –Strålen i duschen är dålig, den är alldeles för hård.

Marie Kulseng är elev på Fjellheim detta året, men hon är också en kändis för oss på Val eftersom han har varit elev på Val i 3 år. När jag frågar henne om hur det är att komma tillbaks till Val och vad skolan har betytt för henne svarar hon:
-Det är digg att komma tillbaks. Val är som mitt andra hem. Den här platsen har betytt otroligt mycket för mig, för skolan är grunden till att jag är kristen idag.
För oss som driver en kristen skola finns det inget bättre att höra än just detta. Marie berättar vidare att det roligaste(no. artigste) med att vara på Val tillsammans med Fjellheim är att få ha ord för dagen i klasserna. Till slut måste jag fråga henne, som tidigare elev, vilken den första förändringen hade varit om hon blev rektor?
-En skiheis upp till skolan, så att man slipper att gå.

En höjdpunkt för Christopher var att få vara med Vals egna fotbollslag och spela kamp. 4-1 till Val! Men inte nog med det, Bergens stolthet som nu bor i Tromsö och läser Bibeln, var en av dem som scoret. Tack för insatsen!

När jag frågar Lovise vad det bästa har varit på Val så här långt svarar hon:
-Elevene, de är så imötekommande och trevliga att vara tillsammans med. Jag har fått många nya vänner och skulle gärna vilja lära känna fler.
Lovise är överaskad över att det har kommit så många elever på mötena som har varit om kvällarna. Hon tänkte också att Val var mycket mindre med färre elever och litet område, men hon har fått ett väldigt positivt intryck. Till sist önskar hon ta tillfället i akt och citera en bibelvers från Jes 43:1

”Frykt ikke! Jeg har gjenløst deg, kalt deg ved navn, du er min.»

Josef Birgersson
Kristendomslærer