Vg1 i praksis

På Val går teori og praksis hånd i hånd, der elevene har en del praksis i undervisningen på skolen og noen uker i året har de praksis i eksterne bedrifter. Jeg har snakka med tre elever på Vg1, Stine Hansen, Fabian Storø Strand og Sofie Nordaune Garnes, som nettopp har vært tre uker i praksis.

Elevene på Vg1 Naturbruk får velge praksisplass selv, og kan da velge stort sett alt som har med Naturbruk å gjøre.

Fabian har vært i to ulike bedrifter i praksisperioden sin. Han var først på Bjørøya Fiskeoppdrett AS og videre hos Marine Harvest, begge to i Flatanger. Ingen av arbeidsplassene var nye for Fabian, da han tidligere har jobba hos Marine Harvest, og jobber nå på Bjørøya Fiskeoppdrett AS. Han ville ha litt variasjon så han valgte å ha to praksissteder. I praksisperioden har han fått være med på vanlig røkting, skifta nøter og henta en båt. Han ser tilbake på tre uker med nesten bare praktisk arbeid. Han er fornøyd med praksisperioden da det har vært mye å gjøre, og mye variert arbeid.  Fabian er en arbeidskar, og livet på sjøen er noe han trives svært godt med. Det har alltid vært planen hans å jobbe på et oppdrettsanlegg. I tillegg til helgejobben på Bjørøya Fiskeoppdrett AS driver han litt med fisking. Han selger fisk, og ønsker å søke om torskekonsesjon.

Videre snakket jeg med Sofie Nordaune Garnes som går Vg1 Naturbruk med fordypning i Landbruk. Hun har vært tre uker i praksis på Ålesund dyreklinikk. Å være i praksis på en dyreklinikk var midt i blinken for Sofie, siden hun ønsker å bli veterinær. Hun reiste til Ålesund fordi hun har familie der og i tillegg var hun på utplassering samme sted i 9 kl. Sofie er tydelig på at det svarte veldig til forventningene å være på dyreklinikken. Det var en smådyrklinikk, hvor hun fikk være med på operasjoner og undersøkelser. Sofie ser for seg å gå veterinærhøyskolen etter at hun har gått på Val. Hun er odelsjente og ønsker å drive gården hjemme i tillegg til å jobbe som veterinær. Hun har derfor en plan om både å gå SF og Vg3 Landbruk på Val. Kunnskapen om produksjonsdyr som hun får gjennom å gå Landbruk, er nyttig for henne med tanke på veterinæryrket senere.

Jeg ba Sofie trekke frem noen spesielle og mer interessante opplevelser fra praksisen. Da nevnte hun keisersnitt på en katt, ultralyd og røntgen. Hun var også med på noen avlivninger, som ikke var spesielt kjekke.

Alt i alt er Sofie storfornøyd med praksisen på Ålesund dyreklinikk, og sitter igjen med mye nyttig kunnskap og gode erfaringer.

Stine fortalte også om spennende dager i praksis. Hun var i Atlanterhavsparken i Ålesund. Hun var veldig fornøyd med stedet og sitter igjen med mange gode minner. Stine ønsket å gjøre noe litt annerledes i praksisen, så det var da hun søkte rundt på internett at Atlanterhavsparken dukka opp. Hun hadde hørt om stedet før, og ble veldig glad da hun fikk jobb der. Av arbeidsoppgaver fikk hun være med på de daglige rutinene, bl.a. foring av dyra, ordna akvarium og så satt hun i kassa. I Atlanterhavsparken finnes det ulike fisker, skilpadder, pingviner og blekksprut.

Stine satt veldig stor pris på praksisen og syntes det var veldig kjekt å gjøre noe helt annet. Jeg ba Stine trekke frem noe som var ekstra spennende, og da fortalte hun om mating av pingviner og så bada hun i stortanken sammen med masse fisker. En kald opplevelse!

Etter å ha snakka med Fabian, Sofie og Stine skjønner jeg at de alle har hatt noen flott og lærerike uker i praksis. Man får mange ulike muligheter til å velge praksisplass, noe de satt stor pris på. I praksis får man mulighet til å komme tettere innpå ulike yrker og fagfelt samtidig som man får gode arbeidserfaringer.