Sverdrup-veka

Grunnloven sitt 200 års-jubileum feires landet over, og på Lauga er det intet unntak. Elever og ansatte på Val har fått være med på en stor markering her. En av de viktige mennene på Eidsvoll i 1814, var Georg Sverdrup som ble født på Lauga. Han ble senere professor i gresk og filosofi, og arbeidet ved universitetet i Kristiania, og gjorde en stor innsats for å få til bibliotek ved universitetet. Han var en av foregangsmennene for å få til den grunnloven vi har i dag, og mye takket være han fikk vi en egen grunnlov som Norge måtte styres etter, også i unionstiden med Sverige.

Dette er noe befolkningen på Lauga er stolte av, og det har derfor i lang tid vært plan for denne uken. Lauga 2014 SA ble stiftet, og har senere holdt tråden i den frivillige innsatsen i forberedelsene og gjennomføringa av markeringen.

Georg Sverdrup sitt liv, har blitt grunnlaget for spillet «Sjå dagar skal koma». Dette er et spill i samproduksjon mellom Lauga 2014 SA, Nord-Trøndelag Teater og Trøndelag Teater. Det er både proffe skuespillere og amatører fra området her. Torvald Sund har skrevet stykket. Flere dager har det vært fulle hus på ungdomshuset på Lauga, og folk er svært begeistra for det de har fått oppleve med å se dette spillet. Elevene på Val fikk se spillet på onsdagen, og kom med mange gode tilbakemeldinger. Dette er en flott mulighet til å sette fokus og lære enda mer om hva som skjedde på Eidsvoll i 1814. I tillegg til spillet, har det blitt laget en flott utstilling som tar oss med tilbake til Eidsvoll i 1814 og man får se nærmere på hvordan livet og virket var på den tiden.

Når hele Lauga skal pyntes og ordnes trengs det mange mann i arbeid. Elevene på Val har også vært med, og gjort en flott innsats i ryddinga. I tillegg til å rydde på Lauga, er vi også godt i gang med vårrydding og hagearbeid på Val, da skolen må se flott ut til 17. mai. I år skal nemlig toget gå fra Val til bautaen på Lauga. Nærøy kommune feirer 50 år i år, og denne markeringen er også lagt til Lauga. Det blir både skoletog og borgertog, så opp mot 1500-2000 mennesker kan vi nok vente oss. I tillegg kommer NRK og skal ha direktesendt TV her i fra. Lauga og Val blir satt på kartet, noe vi gleder oss over!