Hilsen fra Archill

Her har vi fått en hilsen fra Karoline Johansen og Marie Svarlien som er i Irland.

Siste arbeidsuke i Irland begynner å gå mot slutten, og denne uken har vi tilbrakt på et østersanlegg i Achill. Vi har vært med på noe av det som de gjør på østersanlegget, blant annet sortering og basic produksjon av østers, det vil si flytting av østersbagger og vending av poser. Baggene flyttes rundt omkring ettersom hvor langt de har kommet i produksjonen. JJs anlegg eksporterer 100% av østersen sin til Frankrike og noen ganger kommer det inn bestillinger, som kan bli avbestilt dagen etter. Da må posene som ble klargjort for sortering og pakking dagen før tilbake ned på stranda til neste bestilling kommer inn. Sendingene sendes minimum ett tonn av gangen, som vil si ca. 15 000 østers. De har størst oppdrett av stillehavsøsters siden dette tar kortest tid, men de har også noe flatøsters, som man tjener mer på.

Vi har også fått smake østers, rå. Karoline har smakt både stillehavsøsters og flatøsters, ettersom det påståes at flatøstersen skal være så mye bedre enn stillehavsøstersen. Dette er hun ikke enig i, for øyeblikket.

Vi har også vært med og lett etter lam i fjellet, JJ som han blir kaldt, er en mann i 60/70årene og er ekstremt sprek. Han har sauer på fjell beite og nesten hver dag må han opp å sjekke og merke de nye lammene med blåfarge (hans farge) og gi dem flått middel. JJ eier anlegget og har fire ansatte til hjelp.

Mvh
Karoline Kristiansen og Marie Svarlien